Mama Baranka (Mother Rock, Mama Rots) from 1985 is located in the Vondelpark in Amsterdam. It is a monument for a 15 year old Antillian boy, named Kerwin Duinmeyer, who was murdered in 1983 because of his colored skin. The motive of the skinhead killer was simply: " He is a dirty nigger, who must not look so dirty at me ". His death caused an enormous indignation in Holland. Kerwin became a symbol in the fight against racism. Nelson Carrilho was assigned to make a monument.

Slechter, Beter of anders?

Intro Kerwin

Op 20 augustus 1983 werd Kerwin Duinmeyer, een jonge Antilliaan, om zijn huidskleur vermoord. Nelson Carrilho kreeg opdracht een monument te maken ter nagedachtenis aan Kerwin.

De Antilliaanse jongen Kerwin Duinmeyer werd vermoord door een skinhead. Hij werd 15 jaar oud. De moordenaar gaf het volgende motief:
"Hij is een vieze nikker, die moet niet zo vies naar me kijken." De moord bracht een golf van verontwaardiging teweeg. Kerwin werd in Nederland een symbool in de strijd tegen het racisme.

 

 

 

Moeder Rots

Toen Nelson Carrilho een opdracht kreeg een beeld te maken ter nagedachtenis van de vermoorde Kerwin, dacht iedereen dat hij een evenbeeld van de vermoorde Antilliaan zou maken. Maar Nelson koos ervoor Moeder Rots te verbeelden. " Moeder Rots is een symbool van kracht en onverzettelijkheid. Een sterke vrouw op de Antillen noemen wij Mama baranka( baranka = rots). Je beeldt daarmee de kracht van zwarte vrouwen uit. Moeder Rots is vergelijkbaar met de godin Moeder Aarde in andere culturen, maar omdat Curaçao nu eenmaal uit rots bestaat, is het daar Moeder Rots geworden."
Het beeld staat op een opvallende plek in het Vondelpark in Amsterdam.

Bron: "Wereld wijs", Handboek basisvorming HAVO/VWO.

 

Enlarge Mama Baranka          

 

 

Enlarge Mama Baranka          

 


 

 

Contact Nelson Carrilho          

 

 

 

 

 

If you did not enter this page through the main page

Go to the main Page          

 

 

 

 

 

 

 

 

 Webdesign by Marc Marc Amsterdam - marcmarc@xs4all.nl - www.xs4all.nl/~marcmarc